Grypa – niebezpieczna dla wszystkich, bez względu na wiek! - B. Brydak, Lidia (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Wirusy grypy typu A i B, będące główną przyczyną infekcji, zakażają ludzi na całym globie, we wszystkich przedziałach wiekowych. W wyniku zakażenia dochodzi do wielonarządowych komplikacji, które niejednokrotnie kończą się tragedią rodzinną. Pomimo że profilaktyka jest jedyną, najtańszą, najskuteczniejszą metodą walki z grypą, procent zaszczepionej populacji plasuje Polskę na przedostatnim miejscu w Europie. Od wielu lat medycyna dysponuje lekami antygrypowymi nowej generacji – oseltamiwirem i zanamiwirem, stosowanymi w przypadku zakażenia wirusem typu A i B.