Ciała obce w drogach oddechowych i guzy śródpiersia jako przyczyny przewlekłego kaszlu u dzieci - Arendarczyk, Jerzy (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Kaszel przewlekły jest częstym problemem w codziennej praktyce lekarza pediatry. Możliwą przyczyną może być obecność ciała obcego w drogach oddechowych, a także guzy zlokalizowane w śródpiersiu. Aspiracja ciała obcego do drzewa oskrzelowego zdarza się najczęściej u dzieci. W Polsce jest to około kilkaset przypadków rocznie. W jej przebiegu mogą wystąpić okresy: ostrej obturacji, skąpoobjawowy, ostrych powikłań zapalnych i trwałych uszkodzeń oskrzelowo-płucnych. Podstawową metodą rozpoznania i leczenia ciał obcych w drogach oddechowych jest bronchoskopia. Wśród guzów śródpiersia przeważają zmiany łagodne (torbiele, nowotwory niezłośliwe). Nowotwory złośliwe (najczęściej neuroblastoma ) stanowią 25%. Zmiany w śródpiersiu wymagają szczegółowej diagnostyki (m.in. obrazowej) i wielokierunkowego leczenia.