Dziecko kaszlące – jeden z głównych problemów rodziców i lekarza rodzinnego - Zeman, Krzysztof (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Kaszel, szczególnie przewlekły, jest jednym z najbardziej niepokojących i wpływających na jakość życia rodziców objawów chorobowych występujących u dzieci. Przewlekły kaszel może być związany z różnymi chorobami towarzyszącymi, takimi jak astma, refluks żołądkowo-przełykowy, alergiczny nieżyt nosa, może być określany jako poinfekcyjny, zależny od zmian anatomicznych w drzewie oskrzelowym czy zależny od biernego palenia. Nie można zapominać o możliwości aspiracji ciała obcego czy obecności guza. W dokładnie przeprowadzonym badaniu klinicznym w wielu przypadkach udaje się potwierdzić etiologię przewlekłego kaszlu. Izolowany przewlekły kaszel u dzieci rzadko jest objawem astmy.