Wybrane nowe doniesienia i wytyczne w pediatrii 2010–2011 - Wąsowska-Królikowska, Krystyna; Funkowicz, Marzena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
W artykule przedstawiono aktualne stanowiska i doniesienia dotyczące istotnych problemów w opiece zdrowotnej nad dziećmi, m.in. kolki niemowlęcej, terapii zakażenia Helicobacter pylori , diagnostyki celiakii, a także alergicznego nieżytu nosa i pokrzywek. Przybliżono także bieżące poglądy dotyczące stosowania probiotyków oraz suplementowania nimi mieszanek dla niemowląt. Zasygnalizowano najnowsze zmiany w Programie Szczepień Ochronnych (PSO) i przedstawiono stanowiska grup eksperckich dotyczące realizacji szczepień w wybranych grupach dzieci. Ponadto w artykule wspomniano o opublikowanym w 2011 r. dokumencie dotyczącym postępowania w chorobach terminalnych u dzieci.