Zaburzenia anatomiczne i czynnościowe narządów dna miednicy u kobiet – diagnostyka i leczenie - Rechberger, Tomasz; Kulik-Rechberger, Beata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Zaburzenia statyki dna miednicy ( pelvic organ prolapse – POP) oraz towarzyszące im zaburzenia czynnościowe stanowią ukryty problem epidemiologiczny. W ciągu najbliższych 30 lat podwoi się liczba kobiet potrzebujących pomocy medycznej z obu tych powodów. W artykule przedstawiono epidemiologię, patofizjologię oraz diagnostykę i leczenie POP oraz nietrzymania moczu (NM) u kobiet. Omówiono obowiązujące algorytmy diagnostyczne w obu schorzeniach oraz aktualnie stosowane metody leczenia zachowawczego i operacyjnego. Dodatkowo przedstawiono aktualne trendy leczenia pęcherza nadreaktywnego z uwzględnieniem zastosowania toksyny botulinowej u pacjentek niereagujących na terapię preparatami antycholinergicznymi.