Postępy w diagnostyce i leczeniu chorób układu pokarmowego - Rydzewska, Grażyna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
W pracy omówiono wybrane zagadnienia dotyczące postępów w diagnostyce i leczeniu schorzeń układu pokarmowego. W diagnostyce endoskopowej wybrano coraz bardziej powszechną i akceptowaną gastroskopię przeznosową, której zastosowanie nie wymaga sedacji, w związku z czym jest tańsze, prostsze i powinno stanowić standard badań przesiewowych. Poruszono zagadnienia dotyczące możliwości identyfikcji grup ryzyka raka trzustki i tym samym możliwości badań przesiewowych w wybranych grupach. Omówiono miejsce niektórych znanych technik, jak np. Stretta, w leczeniu endoskopowym choroby refluksowej ( gastroesophageal reflux disease – GERD) oraz nowej techniki endoskopowej ablacji śluzówki u chorych z przełykiem Barretta. W leczeniu farmakologicznym największy postęp dokonuje się w leczeniu nieswoistych zapalnych chorób jelit ( inflammatory bowel diseases – IBD). W pracy omówiono strategię optymalizacji leczenia tej grupy schorzeń, która może poprawić odległe rokowanie. Zwrócono także uwagę na nowe wytyczne dotyczące diagnostyki i leczenia przewlekłego zapalenia trzustki (PZT), a także dotyczące zabiegów endoskopowych u chorych przyjmujących leki przeciwkrzepliwe.