Celiakia – choroba dzieci i dorosłych - Socha, Jerzy; Cukrowska, Bożena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Celiakia, definiowana jako trwała nietolerancja glutenu, należy do najczęstszych chorób przewodu pokarmowego. W ostatnich latach obserwuje się zmianę przebiegu klinicznego celiakii, z tendencją wzrostową postaci atypowej, oraz częstsze występowanie celiakii u ludzi dorosłych w porównaniu z dziećmi. Z powodu zróżnicowanego obrazu klinicznego wiele przypadków celiakii pozostaje niezdiagnozowanych. W pracy przedstawiono obraz kliniczny, nowe schematy diagnostyczne oraz postępowanie lecznicze u chorych na celiakię.