Ocena skuteczności stosowania środków ochrony skóry przez pracowników służby zdrowia - Kurpiewska, Joanna; Liwkowicz, Jolanta; Nowak, Barbara (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie . W Polsce według danych Głównego Urzędu Statystycznego z 2011 roku w służbie zdrowia zatrudnionych jest ponad 600 000 osób. Jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych wśród pracowników (lekarzy, pielęgniarek, położnych, stomatologów, techników medycznych, laborantów, salowych itp.) jest kontaktowe zapalenie skóry rąk. Problemy dermatologiczne wynikają z częstego mycia rąk, kontaktu z detergentami, środkami odkażającymi, lekami, metalowymi narzędziami medycznymi, rękawicami z gumy naturalnej. Cel pracy . Dobór metodami laboratoryjnymi wodoodpornego środka ochrony skóry o najlepszych właściwościach chroniących oraz sprawdzenie jego przydatności dla pracowników służby zdrowia w warunkach szpitalnych. Materiał i metodyka . Wybrano sześć dostępnych na rynku preparatów wodoodpornych i poddano je badaniom metodami laboratoryjnymi. Najbardziej skuteczną ochronę dawał preparat oznaczony literą C, który zastosowano w szpitalu do kontrolowanej aplikacji. W celu zebrania danych dotyczących liczby osób mających problemy ze skórą rąk opracowano i przeprowadzono krótką ankietę wraz z wyjaśniającym komentarzem. Wyniki . Na ankietę odpowiedziało 107 osób. Problemy ze skórą rąk zgłosiło 50,5% ankietowanych. Do kontrolowanej aplikacji zgłosiło się 31 osób, z czego 61% stanowiły pielęgniarki, 19% położne, 7% lekarze, a 13% przedstawiciele innych zawodów. Stan skóry rąk tych osób przed aplikacją i po niej został oceniony przez dermatologa. Po 30 dniach stosowania kremu C wszyscy badani stwierdzili poprawę stanu skóry. Wnioski . Na podstawie wyników przeprowadzonych badań dotyczących skuteczności zabezpieczenia skóry rąk przed kontaktem z czynnikami szkodliwymi przez pokrywanie jej środkami ochronnymi można stwierdzić, że upowszechnienie wśród pracowników służby zdrowia wiedzy o profilaktycznej ochronie skóry poprzez stosowanie kremów barierowych ma istotne znaczenie. Efektem stosowania tych preparatów będzie zminimalizowanie zachorowań na dermatozy, a także obniżenie kosztów ich leczenia, absencji, odszkodowań i rent z tytułu chorób związanych z zawodem.