Możliwości hodowli keratynocytów oraz komórek macierzystych naskórka i ich zastosowania w leczeniu trudno gojących się ran - Pikuła, Michał; Imko-Walczuk, Beata; Nowacka-Pikuła, Danuta; Okuniewska, Aleksandra; Langa, Paulina; Jaśkiewicz, Janusz; Trzonkowski, Piotr (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Leczenie trudno gojących się ran wciąż stanowi poważny problem współczesnej medycyny. W większości przypadków wymaga ono wielokierunkowej interdyscyplinarnej współpracy wyspecjalizowanych zespołów lekarskich i pielęgniarskich, co pociąga znaczne nakłady finansowe. W wielu przypadkach jednak leczenie konwencjonalne ran przewlekłych nie przynosi spodziewanych efektów terapeutycznych, dlatego wciąż poszukuje się nowych, alternatywnych metod terapii. Jedną z nich jest przeszczepianie wyhodowanych in vitro keratynocytów. W pracy omówiono metody hodowli keratynocytów i komórek macierzystych naskórka oraz możliwości ich przeszczepiania. Poruszono również aspekty bezpieczeństwa oraz ograniczenia omawianej techniki, a także przedstawiono doświadczenia własne autorów związane z techniką hodowli komórek naskórka dla celów terapeutycznych.