Możliwość klinicznego wykorzystania hodowli keratynocytów i komórek macierzystych naskórka w leczeniu przewlekłych owrzodzeń podudzi – doniesienie wstępne - Imko-Walczuk, Beata; Okuniewska, Aleksandra; Pikuła, Michał; Nowacka-Pikuła, Danuta; Czubek, Maria; Jaśkiewicz, Janusz; Trzonkowski, Piotr (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie . Leczenie ran przewlekłych nadal stanowi poważny problem współczesnej medycyny. Niepowodzenia terapeutyczne obserwuje się zarówno u chorych leczonych zachowawczo, jak i u tych, u których podjęto leczenie zabiegowe, i dlatego wciąż poszukiwane są nowe metody terapeutyczne. Cel pracy . Przedstawienie klinicznego zastosowania hodowli keratynocytów oraz komórek macierzystych naskórka u dwóch pacjentów z przewlekłymi ranami i próba wyznaczenia klinicznych kryteriów włączania oraz wykluczania chorych z tego typu terapii. Materiał i metodyka . Od chorych uzyskiwano zawiesinę komórkową z pełnej grubości skóry, którą następnie zakładano w dno owrzodzeń. Rany zabezpieczano jałowym opatrunkiem nasączonym solą fizjologiczną. Wyniki. U obu pacjentów uzyskano częściową epitelizację w obrębie owrzodzenia i znaczną poprawę kliniczną w otoczeniu rany. Wnioski. Pomimo uzyskania poprawy klinicznej w obu przedstawionych przypadkach autorzy zwracają uwagę na potrzebę poprawy warunków technicznych hodowli komórkowej oraz wypracowania kryteriów klinicznych opisanej procedury terapeutycznej.