Obwodowa neuropatia wywołana chemioterapią. Część II. Zapobieganie - Brzeziński, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2012)
Częstość występowania obwodowej neuropatii wywołanej chemioterapią ( chemotherapy-induced peripheral neuropathy – CIPN) w populacji pacjentów „onkologicznych” ocenia się na 3–7% w przypadku leczenia jednym cytostatykiem, a przy politerapii może ona sięgać nawet 38%. Badając leki, które miałyby wpłynąć na zmniejszenie uszkodzenia obwodowego układu nerwowego, należy zwrócić przede wszystkim uwagę na ich działanie zabezpieczające pacjenta przed wystąpieniem uciążliwego i bolesnego powikłania. Drugim, być może nawet ważniejszym, aspektem jest zyskanie pewności, że stosowane w profilaktyce leki nie wpłyną w istotny sposób na rozwój choroby nowotworowej ani na skuteczność leczenia przyczynowego. Wiele leków zostało zbadanych pod kątem skuteczności w zapobieganiu CIPN, jednak dotąd nie wykazano niezbicie działania któregokolwiek z nich. Nie opracowano również wytycznych postępowania zapobiegawczego podczas chemioterapii. Niniejszy artykuł jest próbą przedstawienia doniesień z dostępnego piśmiennictwa dotyczących możliwości profilaktyki CIPN.