Współzależność podtypu receptorowego raka piersi z remisją węzłową - Kołacińska, Agnieszka; Błasińska-Morawiec, Maria; Dowgier-Witczak, Izabela; Kordek, Radzisław; Morawiec, Zbigniew (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp: Całkowita histopatologiczna remisja węzłowa po przedoperacyjnym leczeniu systemowym, stosowanym w raku piersi z przerzutami do węzłów chłonnych pachowych to brak żywych komórek nowotworowych w tych węzłach w badaniu histopatologicznym preparatu pooperacyjnego. Cel pracy: Celem pracy było określenie związku pomiędzy podtypem receptorowym [receptor estrogenowy (ER), receptor progesteronowy (PR), receptor dla ludzkiego czynnika naskórkowego typu 2 (human growth factor receptor – HER2)] raka piersi u chorych z przerzutami do węzłów chłonnych pachowych po stronie guza, poddanych systemowemu leczeniu przedoperacyjnemu, a odpowiedzią węzłową potwierdzoną w badaniu histopatologicznym usuniętych węzłów pachowych trzech pięter. Materiał i metody : Do badania zakwalifikowano 97 chorych na raka piersi z przerzutami do węzłów chłonnych pachowych, które poddano przedoperacyjnemu leczeniu systemowemu, a następnie wykonano limfadenektomię pachową z jednoczesną mastektomią lub zabiegiem oszczędzającym pierś. Wyniki : Wśród 97 chorych zakwalifikowanych do badania 25 kobiet osiągnęło całkowitą histopatologiczną remisję węzłową [25/97, frakcja (f) = 0,26] po przedoperacyjnej chemioterapii. W grupie kobiet z rakiem piersi potrójnie ujemnym frakcja kobiet z całkowitą histopatologiczną remisją węzłową wynosiła 0,48 (17/35), w grupie ER(–) PR(–) HER2(+) f = 0,21 (3/14), w grupie ER(+) PR(+) HER2(–) f = 0,13 (5/39), w grupie ER(+) PR(+) HER2(+) f = 0 (0/9). Wnioski : Całkowite histopatologiczne remisje węzłowe po chemioterapii przedoperacyjnej występują istotnie statystycznie częściej w grupie raków piersi potrójnie ujemnych ER(–) PR(–) HER2(–) w stosunku do raków ER(+) PR(+) HER2(–) (p < 0,002; χ 2 = 9,639). Całkowite histopatologiczne remisje węzłowe występują też istotnie statystycznie częściej w grupie raków piersi potrójnie ujemnych w stosunku do raków ER(+) PR(+) HER2(+) (p < 0,03; χ 2 = 5,222). Identyfikacja grup chorych z całkowitą remisją węzłową może prowadzić do bardziej oszczędzających operacji węzłowych.