Biochemiczne aspekty zmodyfikowanej, przezskórnej hormonoterapii zastępczej w profilaktyce miażdżycy i zakrzepicy naczyń krwionośnych u kobiet w okresie pomenopauzalnym - Stanosz, Małgorzata; Stanosz, Stanisław; Szczepiński, Jarosław Von Mach; Sieja, Krzysztof; Kościuszkiewicz, Jakub; Szczypiński, Dawid; Safranow, Krzysztof (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Wstęp : W hormonoterapii menopauzalnej ( menopausal hormonal therapy – MHT) wyróżnia się hormonoterapię zastępczą ( hormonal replacement therapy – HRT), w której stosuje się preparaty hormonalne o strukturze chemicznej zbliżonej do hormonów syntetyzowanych przez gonady żeńskie. Natomiast w hormonoterapii uzupełniającej ( hormonal supplement therapy – HST) używane są hormony, których struktura i masa cząsteczkowa różnią się od właściwych hormonom naturalnym. Cel pracy : Ocena wpływu modyfikowanej, przezskórnej hormonoterapii zastępczej i hormonoterapii uzupełniającej na stężenia w surowicy: estrogenów, progesteronu, prolaktyny, frakcji lipidowych, lipoproteiny (a), homocysteiny, fibrynogenu, białka C-reaktywnego, białka C, białka S, antytrombiny III, oraz ciśnienie tętnicze. Materiał i metody : Badaniem objęto 70 zdrowych kobiet w wieku 51–57 lat, które podzielono na dwie grupy: grupę I kontrolną (n = 35) stosującą doustną HST i grupa II (n = 35) stosującą przezskórnie zmodyfikowaną hormonoterapię zastępczą (MHRT). Stężenia hormonów płciowych oznaczono metodą immunoenzymatyczną, frakcje lipidowe metodami enzymatycznymi, natomiast lipoproteinę (a) metodą immunoturbidymetryczną, stężenie homocysteiny metodą immunochemiczną, antytrombiny metodą kalorymetryczną, fibrynogenu i białka S metodą wykrzepiania, białka C metodą kinetyczną. Wyniki : U kobiet stosujących przezskórną MHRT stwierdzono znamienne zmniejszenie stężeń całkowitego cholesterolu, cholesterolu frakcji LDL, lipoproteiny (a), homocysteiny, fibrynogenu, białka C-reaktywnego i zwiększenie stężeń cholesterolu frakcji HDL, białka PC, białka PS i AT III. Po doustnej HST zaobserwowano zwiększenie stężeń homocysteiny, białka C-reaktywnego, ciśnienia tętniczego skurczowego, estrogenów i prolaktyny oraz zmniejszenie stężeń fibrynogenu. Wnioski : 1. U kobiet stosujących doustną HST wysoce znamiennie większe stężenie estrogenów w porównaniu ze stwierdzonym przy stosowaniu terapii przezskórnej może być spowodowane inną dystrybucją estrogenów i zaburzeniami metabolizmu. 2. U kobiet stosujących zmodyfikowaną przezskórną hormonoterapię zmiennymi dawkami w cyklu terapeutycznym, wartości estradiolu, estronu i progesteronu zapewniają optymalne stężenia, których krzywe charakterystyki są zbliżone do fizjologicznych w cyklu menstruacyjnym.