Wpływ zmian hormonalnych u kobiet na występowanie zaburzeń pigmentacji skóry - Kubia, Marlena; Rotsztejn, Helena (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Budowa, funkcjonowanie i wygląd skóry są wypadkową wielu czynników endogennych i egzogennych zmieniających się w poszczególnych okresach życia. Stan hormonalny pozwala wyróżnić określone fazy w życiu kobiety związane z wiekiem biologicznym, dla których charakterystyczne są pewne stany fizjologiczne i chorobowe skóry. Regulacji hormonalnej podlega m.in. proces melanogenezy, ulegający nasileniu pod wpływem hormonów płciowych. Objawia się to występowaniem zmian hiperpigmentacyjnych na skórze w okresie ciąży, stosowania antykoncepcji hormonalnej czy też hormonalnej terapii zastępczej w okresie okołomenopauzalnym.