A role of diagnostic imaging in early breast cancer diagnosis - Kłosowska, Anna; Skręt, Joanna; Chmaj-Wierzchowska, Karolina (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Cel: Celem pracy było wykrycie ekspresji białka HER2 u chorych na raka gruczołu piersiowego bez przerzutów do węzłów chłonnych w stadium G2, pT1-2, pN0, leczonych na Oddziale Chirurgii Katedry Onkologii Akademii Medycznej w Poznaniu. Materiał i metody: Badaniami objęto 36 pacjentek w wieku 36-82 lat. W analizie uwzględniono wiek pacjentek, postać histologiczną nowotworu, wielkość guza, stopień złośliwości histologicznej, stan węzłów chłonnych, obecność receptora dla estrogenów i progesteronu oraz ekspresję białka p53 i katepsyny D w komórkach nowotworowych. Ekspresję białka HER2 badano przy użyciu testu immunohistochemicznego firmy DAKO - \"DAKO HercepTest for Immunoenzymatic Staining (Code No. 5204)\". Wyniki i wnioski: Nadekspresję białka HER2 stwierdzono u 11 pacjentek (30,6 proc.). U kobiet w wieku przedmenopauzalnym stwierdzono większą ekspresję HER2 (42,9 proc.). Nie zaobserwowano zależności między wielkością guza a ekspresją HER2. Nadprodukcja białka HER2 u pacjentów z obecnością receptorów dla estrogenów wynosiła 33,3 proc. Oznacza to bardziej agresywną postać choroby i sprzyja oporności na terapię hormonalną. W przypadku obecności białka p53 jak i jego braku nadekspresja wynosiła 30 proc. Konkluzja: Nadekspresję białka HER2 wykryto u 30,6 proc. badanych chorych, co pozwala na wyodrębnienie grupy pacjentek o niekorzystnym rokowaniu.