Kardiogenny udar mózgu u osób młodych - Lasek-Bal, Anetta; Kazibutowska, Zofia (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Udary u osób młodych mają często etiologię kardiogenną. Rodzaj patologii serca i związane z nią ryzyko wystąpienia zatorowości są odmienne w porównaniu z występującymi w późniejszych dekadach życia. Postępowanie w tej grupie chorych powinno obejmować diagnostykę kardiologiczną z uwzględnieniem patologii rytmu oraz strukturalnych chorób serca. U znacznej części młodych pacjentów z udarem mózgu, mimo obszernej diagnostyki, nie udaje się jednoznacznie określić czynnika etiologicznego i ryzyka nawrotu choroby. Warto zwrócić uwagę na nieprawidłowości dotyczące budowy serca, które traktowane są jako patologia umiarkowanego lub niskiego ryzyka, o nieznanej roli w wywoływaniu zaburzeń ukrwienia mózgu. Autorzy dokonali usystematyzowanej analizy chorób serca o ustalonym oraz potencjalnym znaczeniu dla wywołania udaru mózgu u osób młodych. Uwzględniono wyniki najnowszych badań oraz stanowiska ekspertów. W pracy przedstawiono wątpliwości pojawiające się w toku diagnostyki, utrudniające wybór właściwych metod profilaktyki wtórnej udaru mózgu.