Perforacje w obrębie jelita grubego - Ćwik, Grzegorz; Solecki, Michał; Ciechański, Aleksander; Prystupa, Andrzej; Pedowski, Tomasz; Wallner, Grzegorz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Perforacje w obrębie jelita grubego są poważne w skutkach. Objawy zależą od przyczyny perforacji, wielkości przetoki, zawartości jelita oraz od miejscowych i ogólnych właściwości obronnych organizmu. Przedziurawienie przewodu pokarmowego prowadzi do wystąpienia ostrych objawów brzusznych, których wykładnikiem jest najczęściej rozlane lub ograniczone zapalenie otrzewnej. Główną przyczyną perforacji jest rak jelita grubego i odbytnicy oraz powikłane zapalenie uchyłków jelita grubego. Obecnie dużym problemem są przetoki jelitowe po operacjach resekcyjnych oraz przetoki w wyniku powikłań jatrogennych. Podstawową zasadą postępowania w takich przypadkach jest natychmiastowa diagnostyka i wczesne leczenie, włącznie z doraźnym otwarciem jamy brzusznej w celu eliminacji źródła zakażenia.