Kwas ursodeoksycholowy w chorobach wątroby - Juszczyk, Jacek (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Kwas ursodeoksycholowy ( ursodeoxycholic acid – UDCA) od wielu lat stosuje się w leczeniu pierwotnej marskości żółciowej wątroby. Jest on jedynym lekiem zaaprobowanym przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków ( United States Food and Drug Administration ) oraz rekomendowanym przez Amerykańskie Towarzystwo Badań Chorób Wątroby ( American Association for the Study of Liver Disease ) i Europejskie Stowarzyszenie Badań nad Wątrobą ( European Association for the Study of the Liver ) w tej chorobie. Kwas ursodeoksycholowy u pacjentów z przewlekłym stwardniającym zapaleniem dróg żółciowych poprawia wyniki prób biochemicznych, a u niektórych osób zmniejsza także nasilenie zmian histopatologicznych i objawów klinicznych. Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby jest najczęstszą postacią przewlekłego zapalenia tego narządu. W niektórych badaniach UDCA w tej chorobie wywołuje korzystny efekt w postaci zmniejszenia aktywności aminotransferaz, a także zmian histopatologicznych, lecz w innych próbach nie potwierdzono tych rezultatów. Najlepsze wyniki zaobserwowano po zastosowaniu większych dawek UDCA i w połączeniu z innymi preparatami.