Zaburzenia czynności mioelektrycznej żołądka u dzieci i młodzieży z zakażeniem Helicobacter pylori i chorobą refluksową przełyku - Parzęcka, Monika; Szaflarska-Popławska, Anna; Gąsiorowska, Joanna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Wstęp: Zakażenie Helicobacter pylori może indukować zaburzenia czynności mioelektrycznej żołądka i wpływać na częstość oraz stopień nasilenia kwaśnego patologicznego refluksu żołądkowo-przełykowego. Patomechanizm refluksu przełykowego ( gastroesophageal reflux – GER) również pozostaje w ścisłym związku z motoryką żołądka przez wpływ na napięcie dolnego zwieracza przełyku. Cel: Próba odpowiedzi na pytanie, czy istotne zaburzenia czynności mioelektrycznej żołądka występują u dzieci i młodzieży z zapaleniem błony śluzowej żołądka i/lub dwunastnicy współistniejącym z zakażeniem H. pylori i chorobą refluksową przełyku ( gastroesophageal reflux disease – GERD). Materiał i metody: Do badania zakwalifikowano 101 pacjentów powyżej 3. roku życia z objawami dyspeptycznymi, u których wykonano badanie endoskopowe górnego odcinka przewodu pokarmowego, badanie pH-metryczne przełyku oraz badanie elektrogastrograficzne (EGG). Zakażenie H. pylori potwierdzono w badaniu histopatologicznym i/lub w teście ureazowym oraz mocznikowym teście oddechowym. Wyniki: Wśród 101 pacjentów u 50 chorych wynik badania pH-metrycznego był nieprawidłowy [grupa A (n = 50)], u 51 pacjentów indeks refluksowy wynosił poniżej 4% [grupa B (n = 51)]. W analizie różnicy między odsetkami występowania normogastrii, bradygastrii, tachygastrii i arytmii przed jedzeniem i po jedzeniu w zapisie EGG u pacjentów z potwierdzonym zakażeniem H. pylori w grupie A (nieprawidłowy wynik pH-metrii) i w grupie dzieci z prawidłowym wynikiem badania pH-metrycznego (grupa B) stwierdzono istotnie statystycznie większy odsetek bradygastrii w grupie Ia w zapisie przedposiłkowym przez czwartą elektrodę (C4) – okolica przedodźwiernikowa żołądka (p = 0,02). Wnioski : U dzieci z zapaleniem błony śluzowej żołądka i/lub dwunastnicy ze współistniejącym GER występują zaburzenia czynności mioelektrycznej żołądka. W tej grupie pacjentów byłoby wskazane podanie leków prokinetycznych.