Zmienność rytmu serca u chorych z niewyrównaną marskością wątroby – badanie pilotażowe - Białkowska, Jolanta; Poliwczak, Adam; Jabłkowski, Maciej; Koziróg, Marzena; Dworniak, Katarzyna; Woźny, Joanna; Broncel, Marlena (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Wstęp: Marskość wątroby wiąże się z wieloma zaburzeniami układu sercowo-naczyniowego określanymi jako cirrhotic cardiomyopathy. Dotyczą one m.in. układu autonomicznego i równowagi współczulno-przywspółczulnej. Jednym ze sposobów oceny tych zaburzeń jest badanie dobowej zmienności rytmu serca (heart rate variability – HRV). Nieprawidłowe wartości HRV występują w nadciśnieniu tętniczym, chorobie niedokrwiennej serca, po przebytym zawale i niewydolności serca. Stanowią jeden z czynników rokowniczych. Cel: Ocena parametrów HRV w 24-godzinnym badaniu elektrokardiograficznym (EKG) metodą Holtera u osób z niewyrównaną (zdekompensowaną) marskością wątroby. Materiał i metody: Do badania włączono 18 chorych z niewyrównaną (zdekompensowaną) marskością wątroby. Grupę kontrolną stanowiło 16 zdrowych ochotników. Zakwalifikowanym pacjentom wykonano 24-godzinne EKG metodą Holtera. Parametry HRV szacowano dla obserwacji całodobowej oraz dla godzin nocnych (24.00–4.00) i porannych (8.00–12.00). Wyniki : Odnotowano statystycznie istotne różnice w prawie wszystkich, zarówno czasowych, jak i częstotliwościowych, parametrach HRV pomiędzy badanymi grupami dla obserwacji całodobowej. Podobne wyniki uzyskano, porównując odrębnie HRV dla godzin nocnych i porannych z grupą kontrolną. U osób z grupy kontrolnej stwierdzono znamienne statystycznie różnice pomiędzy wszystkimi parametrami czasowymi HRV z godzin nocnych w porównaniu z godzinami porannymi. Parametry częstotliwościowe nie wykazywały znamiennych różnic. U osób z marskością wątroby różnice takie wykazano dla średniego czasu NN, SDNN, SDANN, Tr-I, TINN oraz ULF. W 24-godzinnej obserwacji parametry HRV nie różniły się znamiennie w zależności od stopnia w skali Childa-Pugha. Wnioski : U pacjentów z niewyrównaną marskością wątroby występowały znamiennie mniejsze wartości parametrów zmienności rytmu niż u zdrowych ochotników oraz zaburzenia dobowego rozkładu tych parametrów. Zaburzenia HRV nie korelowały z zaawansowaniem marskości wątroby.