Śluzak rzekomy otrzewnej – trudności diagnostyczne i terapeutyczne. Przegląd piśmiennictwa i analiza przypadku - Daniluk, Jarosław; Jurkowska, Grażyna; Bandurski, Roman; Świdnicka-Siergiejko, Agnieszka; Dąbrowski, Andrzej (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Śluzak rzekomy otrzewnej ( pseudomyxoma peritonei – PMP) jest rzadką, postępującą chorobą charakteryzującą się nadmierną akumulacją śluzu w jamie otrzewnej. Wywodzi się przypuszczalnie z guzów wyrostka robaczkowego lub guzów jajnika o niskim potencjale złośliwienia. Odmienne biologiczne zachowanie się guzów zlokalizowanych w różnych miejscach utrudnia rozpoznanie i leczenie. Tomografia komputerowa jest preferowaną metodą obrazowania, umożliwiającą kwalifikację chorych do zabiegu chirurgicznego oraz ocenę pooperacyjną. Terapia PMP jest leczeniem paliatywnym, polegającym głównie na wielokrotnych zabiegach chirurgicznych cytoredukacyjnych, niekiedy w połączeniu z dootrzewnową chemioterapią hipertermiczną. Stosowane metody zmniejszyły śmiertelność i chorobowość. Pomimo małej agresywności choroby nie jest możliwe jej wyleczenie, a oczekiwany czas przeżycia chorych jest ograniczony. W artykule opisano przypadek chorego ze śluzakiem rzekomym otrzewnej oraz przedstawiono dostępne dane z piśmiennictwa na temat choroby.