Jaka praca, taka płaca - Kozierkiewicz, Adam (Menedżer Zdrowia, 2012)
System ochrony zdrowia, wraz ze swoimi organizacjami, służy określonym celom, a stopień ich osiągania jest miernikiem sprawności działania ( performance ) tego systemu. Sprawność ocenia się przez zestawienie nakładów ( inputs ) z produktami ( outputs ) oraz efektami – wynikami ( outcomes ) ich zastosowania.