TUW dla szpitali – szanse i zagrożenia - Janowicz-Lomott, Marietta (Menedżer Zdrowia, 2012)
W związku z działalnością szpitali pojawia się problem bardzo drogiej ochrony ubezpieczeniowej związanej z odpowiedzialnością cywilną, a także odpowiedzialnością za zdarzenia medyczne. Wprawdzie obowiązek tego drugiego ubezpieczenia został zawieszony do 1 stycznia 2014 r., nie jest to jednak przyszłość odległa, a na placówkach medycznych i tak ciąży odpowiedzialność za błędy lekarskie.