Surveillance programs for early detection of hepatocellular carcinoma - Simon, Krzysztof; Serafińska, Sylwia; Pazgan-Simon, Monika (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2012)
Pierwotny rak wątroby ( hepatocellular carcinoma – HCC) jest najczęściej rozpoznawanym pierwotnym złośliwym nowotworem wątroby. Wydaje się, że liczba nowo rozpoznawanych przypadków HCC wzrasta na całym świecie. Nowotwór ten najczęściej obserwuje się u pacjentów z dokonaną marskością wątroby (> 90% przypadków) i to niezależnie od etiologii; w obserwacji 5-letniej pojawia on się u 15–20% pacjentów z marskością wątroby. Osoby z dużym ryzykiem rozwoju HCC (a więc z marskością wątroby, szczególnie i/lub przewlekle zakażeni wirusem zapalenia wątroby typu B lub C) powinni podlegać systematycznym badaniom przesiewowym w kierunku HCC, opartym obecnie na badaniu ultrasonograficznym wątroby i oznaczaniu stężenia α-fetoproteiny (AFP) w surowicy w ok. 6-miesięcznych odstępach (nieuwzględnione w najnowszych standardach). Tylko tak prowadzona diagnostyka umożliwia wykrycie HCC we wczesnej fazie, co umożliwia skuteczne leczenie tego nowotworu.