Terapia hormonalna okresu menopauzy – przezskórna droga podania - Bińkowska, Małgorzata; Jakiel, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Terapia hormonalna okresu menopauzy ( menopausal hormone therapy – MHT) ma udowodnioną skuteczność zarówno w leczeniu objawów naczynioruchowych (uderzeń gorąca i pocenia) oraz ich pośrednich następstw (drażliwości, nerwowości, zaburzeń snu, kłopotów z pamięcią i koncentracją uwagi), jak i objawów atrofii urogenitalnej, które występują u większości kobiet w wyniku niedoboru estradiolu w okresie około- i pomenopauzalnym. Udowodnione jest również zapobieganie osteoporozie i zmniejszenie częstości złamań. Reanaliza wyników badania Women’s Health Initiative (WHI) uświadomiła różnice pomiędzy wpływem terapii estrogenowej i estrogenowo-progestagenowej oraz znaczenie wieku kobiety i czasu rozpoczęcia terapii krótko po menopauzie w aspekcie oceny indywidualnego bilansu korzyści i potencjalnego ryzyka MHT. Ponadto wyniki badań obserwacyjnych zwracają uwagę na korzyści wynikające z przezskórnej drogi podawania estradiolu. Unikanie metabolicznych i hemostatycznych efektów pierwszego przejścia przez wątrobę wydaje się w istotny sposób zwiększać bezpieczeństwo MHT, przede wszystkim poprzez brak wzrostu częstości powikłań zakrzepowo-zatorowych.