Przydatność skali Reid Colposcopic Index (RCI) w analizie obrazów kolposkopowych - Kłosiński, Witold; Jędrzejczyk, Sławomir; Guzowski, Grzegorz; Klimek, Hanna; Sieroszewski, Piotr (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Cel pracy: Ocena przydatności skali Reid Colposcopic Index (RCI) w analizie obserwowanych patologicznych obrazów kolposkopowych oraz stopień korelacji z wynikiem histopatologicznym. Materiał i metody: Do badania włączono 145 pacjentek hospitalizowanych w klinikach Uniwersytetu Medycznego w Łodzi od października 2009 r. do lipca 2010 r. Wszystkie pacjentki miały wykonane badanie cytologiczne, kolposkopowe, histopatologiczne materiału biopsyjnego. Zapisane w trakcie badania obrazy kolposkopowe poddano analizie przy użyciu skali RCI. Wyniki : Wykazano silną korelację pomiędzy wynikami uzyskanymi przy użyciu skali RCI a wynikami histopatologicznymi. Dodatkowo stwierdzono istnienie związku pomiędzy nasileniem procesu dysplastycznego w cytologii i kolposkopii a ostatecznym wynikiem sumarycznym uzyskanym dzięki zastosowaniu indeksu RCI. Wnioski: Wykorzystanie skali RCI ułatwia prawidłowe klasyfikowanie obserwowanej zmiany. Zwiększa korelację badania kolposkopowego z wynikiem histopatologicznym dzięki usystematyzowaniu oceny obserwowanych zmian.