Rola i zadania farmaceuty w hospicjum stacjonarnym na podstawie badania pilotażowego - Pawłowska, Iga; Pawłowski, Leszek; Lichodziejewska-Niemierko, Monika (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2012)
Farmaceuci uczestniczą w opiece paliatywnej i hospicyjnej w Polsce na zasadach ogólnych wynikających z przepisów prawa farmaceutycznego oraz rozwiązań pozaprawnych ukształtowanych przez praktykę. Cel pracy : Ustalenie zadań farmaceuty i warunków ich realizacji w hospicjum stacjonarnym. Materiał i metody: Dane uzyskano z dwóch rodzajów anonimowych kwestionariuszy, z których pierwszy został skierowany do kierowników hospicjów stacjonarnych, drugi do farmaceutów zatrudnionych w tych placówkach. Posłużono się metodą sondażu diagnostycznego. Wyniki i wnioski: W badaniu pilotażowym wzięło udział 21 hospicjów stacjonarnych, z których uzyskano łącznie 29 ankiet. Połowa badanych placówek nie zatrudniała farmaceuty i nie miała jednostki organizacyjnej przeznaczonej do realizacji usług farmaceutycznych. W 1/4 hospicjów farmaceuta był uważany przez kierownika za członka podstawowego składu zespołu terapeutycznego, jednak żaden z badanych farmaceutów nie uważał siebie za członka tego zespołu. Do zadań, które w hospicjum powinien wykonywać farmaceuta, kierownicy tych placówek zaliczyli przede wszystkim: udzielanie informacji o lekach (81%) i zamawianie leków lub wyrobów medycznych (62%), co znalazło potwierdzenie również w opiniach farmaceutów dotyczących ich podstawowych zadań (odpowiednio 75% i 62,5%). Pozytywnie włączenie farmaceuty do opieki paliatywnej realizowanej w warunkach stacjonarnych oceniało 75% kierowników placówek, dostrzegając zwłaszcza jego rolę jako konsultanta, który współuczestniczy w procesie terapeutycznym. Z kolei farmaceuci wśród najważniejszych korzyści ze swojego zaangażowania w działalność hospicjum wskazali właściwe przechowywanie leków oraz prowadzenie dokumentacji dotyczącej przychodu i rozchodu leków psychotropowych. Podsumowując – funkcja konsultacyjna i doradcza stanowi podstawowe zadanie farmaceuty w opiece paliatywnej i hospicyjnej, a jego zaangażowanie w tę opiekę, poprzez wykonywanie usług farmaceutycznych, może powodować zmniejszenie kosztów leczenia.