Review papersRole of topical combination drug containing clindamycin and benzoyl peroxide 279 in the treatment of common acne - Pastuszka, Marta; Kaszuba, Andrzej (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2012)
Trądzik pospolity jest bardzo częstą chorobą gruczołów łojowych dotyczącą głównie ludzi młodych. U większości pacjentów (85%) ma łagodny bądź umiarkowany przebieg i poddaje się kuracji miejscowej. Według zaleceń Europejskiego Konsensusu (typu S3) dotyczącego leczenia trądziku pospolitego u pacjentów z trądzikiem zaskórnikowym terapię powinno się rozpocząć od miejscowych retinoidów (preferowany jest adapalen), a w przypadku trądziku grudkowo-krostkowego o małym lub średnim nasileniu od preparatów złożonych (klindamycyna + nadtlenek benzoilu lub adapalen + nadtlenek benzoilu). Należy podkreślić, że wymienione preparaty złożone charakteryzują się podobną skutecznością w redukcji liczby zmian zarówno zapalnych, jak i niezapalnych, jednak efekt uzyskany za pomocą połączenia klindamycyna + nadtlenek benzoilu jest istotnie szybszy. Połączenie to jest ponadto znacznie lepiej tolerowane niż połączenie adapalen + nadtlenek benzoilu i charakteryzuje się większym profilem bezpieczeństwa, co potwierdzono w wieloośrodkowym badaniu klinicznym z udziałem 382 pacjentów z trądzikiem pospolitym. W artykule omówiono właściwości poszczególnych składowych wymienionych powyżej preparatów złożonych, porównano skuteczność, tolerancję i bezpieczeństwo obu połączeń.