Nowe wytyczne dotyczące diagnostyki i leczenia choroby trzewnej u dzieci i młodzieży - Iwańczak, Franciszek; Iwańczak, Barbara (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
W ostatnich latach ukazały się nowe wytyczne dotyczące rozpoznawania i leczenia choroby trzewnej u dzieci i młodzieży opracowane przez ekspertów ESPGHAN, NASPGHAN i AGA Institute. W pracach tych przedstawiono definicję i klasyfikację choroby trzewnej, wskazania do diagnozowania, aspekty kliniczne, znaczenie badania HLA, badań serologicznych i biopsji dwunastnicy. Przedstawiono także algorytmy postępowania diagnostycznego z pacjentami z objawami i bez objawów chorobowych oraz algorytm monitorowania leczenia.