Patogeneza zespołu przewlekłego zmęczenia w pierwotnej marskości żółciowej wątroby - Raszeja-Wyszomirska, Joanna; Wunsch, Ewa; Koziarska, Dorota; Milkiewicz, Piotr (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Pierwotna marskość żółciowa wątroby ( primary biliary cirrhosis – PBC) jest przewlekłą chorobą cholestatyczną, na którą zapadają głównie kobiety w średnim wieku. Poza chorobowością i śmiertelnością związaną z PBC pacjentki doświadczają istotnego upośledzenia jakości życia. Zespół przewlekłego zmęczenia jest uznanym czynnikiem pogarszającym jakość funkcjonowania chorych na PBC oraz negatywnym czynnikiem prognostycznym w tym schorzeniu. W artykule opisano hipotezy patogenetyczne zespołu przewlekłego zmęczenia w tej jednostce chorobowej.