Wzdęcie – ważny i powszechny problem kliniczny w codziennej praktyce lekarskiej - Eder, Piotr; Stawczyk-Eder, Kamila; Łykowska-Szuber, Liliana; Krela-Kaźmierczak, Iwona; Linke, Krzysztof (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2012)
Wzdęcie brzucha należy do najczęstszych objawów ze strony przewodu pokarmowego zgłaszanych przez pacjentów w codziennej praktyce lekarskiej. W istotny sposób obniża ono jakość życia. Może pojawiać się jako izolowany symptom, ale częściej jest elementem obrazu klinicznego innych jednostek chorobowych. Niniejsza praca ma na celu ukazanie danych epidemiologicznych dotyczących wzdęcia jako objawu chorobowego. Przedstawiona zostanie także charakterystyka chorób z kręgu zarówno zaburzeń czynnościowych, jak i organicznych przewodu pokarmowego, w których wzdęcie występuje powszechnie obok głównych objawów.