Owrzodzenia o różnej etiologii. Opis gojenia trzech przypadków - Mościcka, Paulina; Szewczyk, Maria T.; Cwajda-Białasik, Justyna; Hancke, Elżbieta; Jawień, Arkadiusz; Brazis, Paweł (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2012)
W pracy omówiono przypadki trzech chorych z raną przewlekłą – owrzodzeniem pourazowym w okolicy stopy, nawrotowym owrzodzeniem żylnym oraz owrzodzeniem jatrogennym powstałym na skutek wynaczynienia chemioterapeutyku. Omówiono postawione diagnozy i cele opieki pielęgniarskiej. U wszystkich chorych podjęto działania leczniczo-pielęgnacyjne, których celem było oczyszczenie łożyska rany, poprawa ogólnych i miejscowych warunków gojenia, zmniejszenie powierzchni rany i jej całkowite wygojenie oraz poprawa komfortu chorego (np. zmniejszenie dolegliwości bólowych). Podjęte działania przyczyniły się do zmniejszenia powierzchni owrzodzeń i ich wygojenia.