Rozpoznanie i postępowanie we wstrząsie hipowolemicznym u dzieci - Rybojad, Beata; Aftyka, Anna; Rudnicka-Drożak, Ewa (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2012)
Wstrząs hipowolemiczny charakteryzuje się niedostateczną perfuzją tkanek spowodowaną obniżoną objętością wewnątrznaczyniową, wynikającą z utraty lub niedostatecznego poboru płynów. Jeśli pacjentem jest dziecko, rozpoznanie bywa szczególnie trudne z wielu względów. Istotne jest, aby podjąć działania odpowiednio wcześnie, zanim dojdzie do znacznego spadku ciśnienia tętniczego, który u pacjenta pediatrycznego jest późnym objawem. Artykuł ma na celu przybliżenie specyfiki wstrząsu hipowolemicznego u dzieci oraz przedstawienie praktycznych wskazówek z uwzględnieniem aktualnych Wytycznych Europejskiej Rady Resuscytacji oraz europejskich rekomendacji postępowania w krwotokach spowodowanych ciężkimi urazami.