Rola przystosowania się do optymalnej jakości życia kobiet po mastektomii - Kurowska, Krystyna; Spierewka, Barbara (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2012)
Wstęp: Rak piersi jest najczęstszym nowotworem złośliwym występującym u kobiet. Choroba niesie ze sobą poważne następstwa, m.in. zaburzenia dotyczące sfery fizycznej, psychicznej i duchowej. Cel pracy : Określenie wpływu przystosowania się do choroby jako wyznacznika optymalnej jakości życia u kobiet po mastektomii. Materiał i metody: Badaniem objęto 99 kobiet z Klubu Amazonek (Chojnice, Słupsk) w wieku 38–75 lat z Chojnic i Słupska. Przystosowanie do choroby oceniono na podstawie skali AIS (Acceptance of Illness Scale) autorstwa Z. Juczyńskiego, a jakość życia z zastosowaniem kwestionariusza WHOQoL-Bref. Wyniki : Badana grupa kobiet oceniła jakość własnego życia na poziomie przeciętnym. Największy korzystny wpływ na przystosowanie się do choroby miała aktywność zawodowa, jak również czas, jaki upłynął od zabiegu. Na uzyskanie optymalnej jakości życia największy wpływ miały czas oraz akceptacja choroby. Wnioski: Otrzymane wyniki mogą mieć wpływ na przygotowanie kobiet do samodzielnej egzystencji po mastektomii. Określenie poziomów jakości życia oraz stopnia przystosowania się do choroby może posłużyć jako wykładnik w prognozowaniu opieki nad pacjentkami w różnych etapach choroby przewlekłej i umożliwią jej kompensację i powrót do optymalnego stanu zdrowia.