Płodność u kobiet w wieku przedmenopauzalnym - Sokalska, Anna; Pawelczyk, Leszek; Serdyńska, Monika (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2003)
Starzenia się układu rozrodczego jest skomplikowanym, wieloczynnikowym i wielokierunkowym procesem, zależnym zarówno od zmian w podwzgórzu, przysadce, jajniku, jak i macicy. Począwszy od okresu życia płodowego liczba oocytów sukcesywnie zmniejsza się, wzrasta natomiast odsetek komórek ulegających apoptozie. Rośnie ryzyko zaburzeń genetycznych u potomstwa „starszych” matek, związane statystycznie najczęściej z nondysjunkcją chromosomów homologicznych. Następuje istotny wzrost poziomu FSH, przypuszczalnie na skutek zmniejszenia sekrecji inhibiny przez starzejące się jajniki. W kolejnym etapie dochodzi do zmian stężeń LH i E2. Wzrasta odsetek cykli bezowulacyjnych, a faza lutealna ulega skróceniu. Wymienione wyżej procesy, jak i wiele innych wpływają na ograniczenie płodności. Na obecnym etapie wiedzy mechanizmy odpowiedzialne za stopniowe obniżanie się z wiekiem potencjału rozrodczego nie są do końca poznane i nadal wiele pytań pozostaje bez odpowiedzi. Uważa się jednak, że kluczową i decydującą rolę odgrywa jajnik, a procesy zachodzące w innych narządach mają charakter wtórny.