AlergologiaPokrzywka przewlekła – etiopatogeneza i diagnostyka - Jasińska, Tatiana; Kasperska-Zając, Alicja; Rogala, Barbara (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Pokrzywka to choroba związana z aktywacją komórek tucznych i bazofilów. Stanowi ona częsty i interdyscyplinarny problem kliniczny o niejasnej etiopatogenezie, który stwarza duże trudności diagnostyczne i terapeutyczne. Dotychczas najwięcej dowodów przemawia za znaczeniem zjawisk z autoagresji. Poza tym wskazuje się na udział infekcji, pseudoalergenów i innych czynników w wyzwalaniu lub nasilaniu objawów tej choroby.