KlinikaZaburzenia homeostazy glukozy w czasie ciąży - Otto-Buczkowska, Ewa; Marciniak-Brzezińska, Marzena (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Ciąża zawsze wiąże się z obniżeniem wrażliwości na działanie insuliny. Cukrzyca ciążowa ujawnia się, kiedy sekrecja insuliny nie jest wystarczająca do kompensacji towarzyszącej ciąży insulinooporności. Cukrzyca ciążowa jest definiowana jako nietolerancja glukozy wykryta po raz pierwszy w ciąży. Stanowi ona czynnik ryzyka powikłań okołoporodowych. Wczesne rozpoznanie choroby może ograniczyć ekspozycję płodu na matczyną hiperglikemię i zmniejszyć ryzyko powikłań. Nawet bardzo łagodne zmiany w tolerancji glukozy mogą prowadzić do nadmiernego lub dysharmonijnego wzrostu płodu. Po rozpoznaniu cukrzycy ciążowej należy rozpocząć monitorowanie tolerancji glukozy w celu zminimalizowania ryzyka wystąpienia jawnej cukrzycy. Zaburzenie homeostazy glukozy w czasie ciąży, niezależnie od nasilenia zmian, jest czynnikiem ryzyka rozwoju nietolerancji glukozy po porodzie. Cukrzyca ciążowa może się ujawnić u kobiet z cukrzycą typu MODY lub z wczesnym stadium cukrzycy typu LADA.