Cukrzyca – jakiego typu? - Otto-Buczkowska, Ewa (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2012)
Rozpoznanie podtypów cukrzycy opiera się zazwyczaj na takich kryteriach, jak wiek zachorowania, fenotyp, oraz na biochemicznych kryteriach diagnostycznych. Lekarze koncentrują się głównie na rozpoznawaniu cukrzycy typu 1 i typu 2. Cukrzyca typu MODY ( maturity-onset diabetes of the young ) jest często błędnie diagnozowana jako jeden z tych dwóch typów. Ujawnia się ona zwykle u dzieci, młodzieży lub u młodych dorosłych. Cukrzyca typu LADA ( latent autoimmune diabetes in adults ) to rodzaj cukrzycy o podłożu autoimmunologicznym występujący u osób dorosłych. Od typowej cukrzycy typu 1 odróżnia ją przede wszystkim wolniejszy przebieg procesu autoimmunologicznej destrukcji komórek β trzustki. Często jest błędnie diagnozowana jako typ 2 cukrzycy.