Bacterial vaginosis - diagnostyka i leczenie - Wielgoś, Mirosław; Pietrzak, Bronisława (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
W pracy przedstawiono aktualne poglądy na temat czynników regulujących biocenozę pochwy oraz problemy, jakie wynikają z obecności bacterial vaginosis . Występowanie tego zaburzenia w składzie mikroflory pochwy uznaje się za przyczynę stanów zapalnych w obrębie dróg płciowych, poronień i porodów przedwczesnych. Trudności diagnostyczne, często bezobjawowe występowanie, niepowodzenia leczenia i skłonność do nawrotów są powodem stosowania wielu schematów terapeutycznych. Istnieje nadal potrzeba optymalizacji postępowania u osób z  bacterial vaginosis , co wymaga kontynuacji badań nad opracowaniem skuteczniejszych metod profilaktycznych i leczniczych.