Jakość życia seksualnego u kobiet chorujących na stwardnienie rozsiane. - Lew-Starowicz, Michał; Rola, Rafał (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Cel pracy : Celem niniejszego badania była ocena funkcjonowania seksualnego i jakości życia w odniesieniu do aktywności seksualnej kobiet chorujących na stwardnienie rozsiane ( sclerosis multiplex – SM) i zbadanie jej związku z występowaniem dysfunkcji seksualnych. Materiał i metody : Badaniu poddano kobiety z ewidentnym rozpoznaniem SM. Niezbędne dane uzyskano za pomocą wywiadu, ankiet wypełnianych przez pacjentki zawierających Kwestionariusz aktywności seksualnej i życia seksualnego kobiet (SFQ28) i Kwestionariusz jakości życia w odniesieniu do seksu – wersję dla kobiet (SQoL-F) oraz badania neurologicznego z użyciem Rozszerzonej skali niewydolności ruchowej (EDSS). Wykonano odpowiednie analizy w celu zbadania różnic w podgrupach i istotnych korelacji. Wyniki: Badanie ukończyło 137 kobiet ze średnią wieku 50,7 roku, czasem trwania choroby 16,4 roku oraz średnim wynikiem w skali EDSS 5,2. Najczęstsze dysfunkcje seksualne w badanej grupie obejmowały obniżenie potrzeb seksualnych oraz zaburzenia podniecenia i orgazmu, były one znacznie bardziej powszechne niż w populacji ogólnopolskiej. Średni wynik w kwestionariuszu SQoL-F wynosił 63,4 i był znacznie wyższy u kobiet pozytywnie oceniających swoje relacje z partnerem. Stwierdzono istotną statystycznie, dodatnią korelację między występowaniem poszczególnych dysfunkcji seksualnych, zadowoleniem z seksu i relacji z partnerem a odczuwaną przez pacjentki jakością życia w odniesieniu do seksu. Wnioski: Badanie wskazuje na istotnie częstsze zaburzenia funkcji seksualnych u kobiet chorujących na SM oraz potwierdza istotny wpływ dysfunkcji seksualnych występujących u pacjentek z SM na jakość ich życia w odniesieniu do seksu. Zachowanie dobrych relacji w związku jest czynnikiem istotnie poprawiającym funkcjonowanie seksualne i jakość życia niezależnie od stopnia uszkodzenia układu nerwowego, co należy uwzględnić podczas planowania rozwiązań terapeutycznych dla tej grupy chorych.