Leczenie uzupełniajace w endometriozie - Woźniak, Piotr; Ziółkowski, Paweł; Stetkiewicz, Tomasz; Pięta-Dolińska, Agnieszka; Oszukowski, Przemysław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2012)
Pacjenci bardzo często poszukują alternatywnych metod leczenia. W przypadku wielu jednostek chorobowych znajdują metody leczenia potwierdzone naukowo. Jedną z takich chorób jest endometrioza, która stanowi problem dla ogromnej liczby kobiet. Według źródeł amerykańskich w Stanach Zjednoczonych dotyka ona ok. 10% populacji kobiet w okresie rozrodczym. Jest schorzeniem mającym istotny wpływ na jakość życia kobiet oraz ich płodność. Leczenie endometriozy, pomimo ogromnego rozwoju farmakoterapii i technik operacyjnych w ciągu ostatnich lat, pozostaje u ok. 20–40% kobiet nieskuteczne. W przypadku endometriozy dieta, suplementacja witamin oraz mikro- i makroelementów jest istotna zarówno jako czynnik ryzyka wystąpienia choroby, jak i element terapii uzupełniającej. Akupunktura, zioła i przezskórna stymulacja nerwów znajdują zastosowanie jako terapie uzupełniające. W artykule przedstawiono sposób działania wymienionych metod w przypadku endometriozy na podstawie istniejących dowodów naukowych.