Livedo waskulopatia - Żórawicz, Katarzyna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Livedo waskulopatia (ang. livedo vasculopathy ) to przewlekła, nawracająca choroba drobnych naczyń, zajmująca skórę dystalnych części kończyn dolnych. Klinicznie objawia się występowaniem sinych plam i grudek, które przekształcają się w bolesne owrzodzenia, z następczym tworzeniem białych, gwiaździstych blizn (fr. atrophie blanche ). Patogeneza choroby nie jest do końca poznana. Podejrzewana jest etiologia zakrzepowo-zatorowa oraz zapalna. W badaniu histopatologicznym opisuje się proliferację śródbłonka oraz zamknięte przez złogi włóknika naczynia o odcinkowo zeszkliwiałych ścianach. W badaniu metodą bezpośredniej immunofluorescencji można stwierdzić złogi immunoglobulin, włóknika i składowych dopełniacza w ścianach naczyń. Jeżeli obraz kliniczny i histopatologiczny nasuwa podejrzenie livedo waskulopatii, należy przeprowadzić badania w kierunku zaburzeń krzepnięcia. Nie ma obecnie jednoznacznej opinii co do optymalnej metody leczenia.