Czteropunktowy kwestionariusz oceny świądu – walidacja kwestionariusza - Reich, Adam; Mędrek, Karolina; Szepietowski, Jacek (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie . Miarodajna ocena świądu nadal pozostaje wyzwaniem. Cel pracy . Stworzenie kwestionariusza do oceny świądu. Materiał i metodyka . Do badania włączono 279 chorych (144 kobiety i 135 mężczyzn) w wieku 16–89 lat z przewlekłymi dermatozami świądowymi. Nasilenie świądu oceniano za pomocą kwestionariusza oraz wizualnej skali analogowej, a także określano poziom jakości życia, nasilenie objawów depresyjnych oraz nasilenie stresu emocjonalnego doświadczanego przez pacjentów przed wystąpieniem zaostrzenia choroby. W celu oceny powtarzalności uzyskiwanych wyników u 41 pacjentów dwukrotnie wypełniono kwestionariusz oceny świądu. Wyniki. Opracowany kwestionariusz cechował się dobrą zbieżnością i trafnością dyskryminacyjną. Za pomocą kwestionariusza możliwe było wykrycie istotnych różnic pomiędzy świądem odczuwanym przez chorych na atopowe zapalenie skóry (13,7 ±4,4 pkt) a świądem u pacjentów z łuszczycą (9,4 ±4,7 pkt; p < 0,001). Kwestionariusz cechował się także zadowalającą spójnością wewnętrzną (Cronbach α = 0,64), a odpowiedzi na poszczególne pytania istotnie korelowały z łączną punktacją kwestionariusza. Stwierdzono także, że wyniki uzyskiwane za pomocą kwestionariusza są powtarzalne (ICC = 0,7). Wnioski . Zaprezentowany kwestionariusz oceny świądu może być z powodzeniem stosowany zarówno w badaniach naukowych nad świądem, jak i do jego klinicznej oceny.