Pierwotnie skórny chłoniak rozlany z dużych komórek B, typu kończynowego – opis przypadku - Przekazińska, Katarzyna; Stankiewicz, Urszula; Brzezicka-Ciach, Urszula (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie . Chłoniaki pierwotnie skórne to heterogenna grupa nowotworów złośliwych, w których w chwili rozpoznania zmiany zajmują wyłącznie skórę. Dotyczą one w 65% komórek T, w 25% komórek B, a w około 10% komórek NK i innych rzadkich form. Chłoniaki pierwotnie skórne z komórek B, ze względu na zdecydowanie rzadsze występowanie, uważane są za grupę mniej istotną niż chłoniaki z grupy T. Cel pracy. Przedstawienie rzadkiego przypadku chłoniaka pierwotnie skórnego z komórek B. Opis przypadku. Kobieta 72-letnia została przyjęta na oddział dermatologii z powodu zmian skórnych w obrębie obu podudzi. Zmiany miały charakter ostro odgraniczonych guzów i guzków, barwy brunatnej, palpacyjnie były twarde i spoiste. W wykonanych badaniach laboratoryjnych nie stwierdzono żadnych odchyleń od normy. Pobrano głęboki wycinek ze zmiany do badania histopatologicznego, na podstawie którego rozpoznano pierwotnie skórnego chłoniaka rozlanego z dużych komórek B, typu kończynowego (PCDLBCL, leg type). Chorą skierowano na oddział chemioterapii, gdzie ustalono stopień zaawansowania choroby według Ann Arbor – CSIIB, a następnie zastosowano leczenie chemiczne według schematu R-CHOP (6 kursów). Po zakończonym leczeniu wykonano badanie metodą pozytonowej tomografii emisyjnej, w którym nie wykazano odchyleń od normy. Wnioski . Pierwotnie skórny chłoniak rozlany z dużych komórek B, typu kończynowego jest stosunkowo rzadkim procesem nowotworowym i stanowi około 2–5% wszystkich chłoniaków wywodzących się pierwotnie ze skóry. Patogeneza jest nieznana. Klinicznie może przypominać dość często występujące zmiany w przebiegu rumienia stwardniałego czy guzowatego zapalenia naczyń. Ze względu na szybki postęp choroby i możliwe zajęcie narządów wewnętrznych ważna jest szybka diagnostyka i leczenie.