Przewlekły świąd u starszego chorego z otępieniem leczony skutecznie paroksetyną - Heisig, Monika; Salomon, Joanna; Szepietowski, Jacek (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Wprowadzenie. Przewlekły świąd stanowi duży problem diagnostyczny i terapeutyczny. Jedną z jego form może być świąd psychogenny, którego kryteria diagnostyczne zostały ostatnio sprecyzowane i w którego terapii można stosować leki psychotropowe, w tym paroksetynę. Cel pracy . Przedstawienie przypadku pacjenta z przewlekłym świądem o podłożu psychogennym, u którego zastosowano paroksetynę, z dobrym efektem terapeutycznym. Opis przypadku . Mężczyzna 80-letni z otępieniem nieznacznego stopnia został przyjęty z powodu przewlekłego świądu. Przy przyjęciu na skórze widoczne były bardzo liczne, wtórne wykwity skórne indukowane drapaniem, świadczące o wyjątkowo dużym nasileniu świądu. Dotychczasowe leczenie ambulatoryjne preparatami przeciwhistaminowymi nie przyniosło efektu. W wykonanych badaniach dodatkowych nie wykazano istotnych odchyleń. Pacjent spełniał kryteria świądu psychogennego. W leczeniu zastosowano paroksetynę i uzyskano szybką poprawę nasilenia świądu oraz stopniową poprawę stanu skóry. Wnioski . Paroksetyna jest skutecznym lekiem w terapii świądu o podłożu psychogennym.