Surowiczy amyloid A – białko ostrej fazy związane z patogenezą twardziny układowej? - Lis-Święty, Anna; Widuchowska, Małgorzata; Wcisło-Dziadecka, Dominika; Brzezińska-Wcisło, Ligia; J. Kucharz, Eugeniusz (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2012)
Surowiczy amyloid A (ang. serum amyloid A – SAA) jest białkiem prowadzącym do tworzenia depozytów amyloidu w tkankach. Wtórna amyloidoza rozwija się jako następstwo przewlekłej reakcji zapalnej w przebiegu stanów infekcyjnych i różnych chorób zapalnych obejmujących m.in. choroby tkanki łącznej, takie jak: reumatoidalne zapalenie stawów, młodzieńcze reumatoidalne zapalenie stawów czy zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa. Amyloidoza jest rzadkim po-wikłaniem twardziny układowej (ang. systemic sclerosis – SSc), kolagenozy charakteryzującej się relatywnie małym nasileniem układowego procesu zapalnego. Surowiczy amyloid A jest także białkiem ostrej fazy, które odgrywa rolę w patogenezie chorób autoimmunologicznych, miażdżycy i nowotworów. W pracy zwrócono szczególną uwagę na potencjalny udział SAA w procesach patologicznych towarzyszących SSc.