50 proc. rynku, 50 proc. politykiRozmowa z Georgiem Baumem, prezydentem Rady Gubernatorów Europejskiej Federacji Szpitali HOPE - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2012)
– Ochrona zdrowia wymaga w 50 proc. zastosowania mechanizmów rynkowych, a w 50 proc. to sprawa społeczna, polityczna. I zawsze się dziwię, gdy słyszę, że ochrona zdrowia to sprawa społeczna, a argumenty ekonomiczne mają mniejsze, jedynie służebne znaczenie – mówi Georg Baum.