Hormonalna terapia zastępcza – zagrożenia - Bińkowska, Małgorzata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Istnieje wiele powodów, dla których kobiety przyjmują hormonalną terapię zastępczą. Zmniejsza ona nasilenie, a nawet znosi objawy wynikające z niedoboru estrogenów, zapobiega rozwojowi choroby wieńcowej, przeciwdziała osteoporozie, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prawdopodobnie zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Niestety, stosowanie się pacjentek do zaleceń lekarzy dotyczących HTZ nie jest zadawalające. Konieczne jest rzetelne rozważenie zarówno korzyści wynikających z HTZ, jak i jej potencjalnego ryzyka. Główne zagrożenia obejmują ryzyko rozwoju raka endometrium, ryzyko zachorowania na raka piersi oraz możliwość wystąpienia żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej.