Zastosowanie trójwymiarowej ultrasonografii i sonoangiografii 3D oraz kontrastu ultrasonograficznego w diagnostyce różnicowej guzów przydatkowych u kobiet po menopauzie - Czekierdowski, Artur; Kotarski, Jan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2002)
Zwiększone unaczynienie i układ drobnych naczyń w guzach narządu rodnego u kobiet po menopauzie mogą być analizowane przy pomocy barwnej ultrasonografii dopplerowskiej. Zastosowania obrazowania trójwymiarowego pozwala też na precyzyjne uwidocznienie szeregu cech morfologicznych guzów jajnika. Celem pracy jest przedstawienie wyników własnej przedoperacyjnej oceny guzów przydatkowych przy pomocy trójwymiarowej utrasonografii (3D USG) oraz możliwości poprawy obrazu naczyniowego po zastosowaniu kontrastu ultrasonograficznego Levovist (Schering AG). Analizie poddano wyniki badania 3D USG u 36 kobiet po menopauzie, operowanych następnie z powodu obecności guza przydatkowego. Czułość badania sonoangiograficznego z obrazowaniem trójwymiarowym wynosiła 93,7% – poprawnie zidentyfikowano 15 z 16 kobiet z rakiem jajnika, podczas gdy dla szeregu parametrów morfologicznych i dopplerowskich wahała się w analizowanej grupie kobiet od 45% do 87,5% Również specyficzność testu i wartości predykcyjne pozytywna i negatywna były najwyższe dla badania z 3D USG. Wstępne wyniki analizy autorów sugerują, że zastosowanie w wybranych przypadkach badania 3D USG może pozwolić na dokładną ocenę ryzyka istnienia guza złośliwego oraz weryfikację wskazań do wykonania ewentualnego zabiegu operacyjnego u kobiet po menopauzie.