Opis przypadkuPrzezskórna implantacja sztucznej zastawki aortalnej typu CoreValve powikłana kardiomiopatią stresową (tako-tsubo) i wstrząsem septycznym - Kustrzycka-Kratochwil, Dorota; Makowska, Agata; Kübler, Piotr; Telichowski, Artur; Banasiak, Waldemar; Jankowska, Ewa; Ponikowski, Piotr; Reczuch, Krzysztof (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2012)
Zabieg przezskórnej implantacji zastawki aortalnej ( transcatheter aortic valve implantation – TAVI) stanowi obiecującą alternatywę dla leczenia chirurgicznego u pacjentów z ciężką stenozą aortalną. Zaleca się go osobom, które zostały wykluczone z zabiegu chirurgicznego z powodu wysokiego ryzyka. Zabieg ten wiąże się jednak z określonymi powikłaniami. Przedstawiono przypadek 82-letniej pacjentki poddanej zabiegowi TAVI. Ze względu na zwiększone ryzyko (Logistic EuroScore 24%) pacjentka nie była dobrą kandydatką do leczenia operacyjnego. Zabieg wykonany z dostępu przez tętnicę udową, z implantacją zastawki CoreValve 29 mm, przebiegł bez komplikacji. Niestety 20 dni po procedurze stan pacjentki nagle się pogorszył. Stwierdzono objawy ostrej niewydolności serca i ból w klatce piersiowej z następczym wstrząsem i towarzyszącą sepsą. Na podstawie oceny klinicznej, zapisów elektrokardiograficznych z ujemnymi załamkami T w odprowadzeniach przedsercowych, zwiększonego stężenia troponiny, nowych regionalnych zaburzeń kurczliwości w badaniu echokardiograficznym i wyniku angiografii (z prawidłowymi naczyniami wieńcowymi) rozpoznano kardiomiopatię stresową (zespół tako-tsubo). Stan chorej stopniowo się poprawił po intensyfikacji leczenia farmakologicznego, wraz z monitorowaniem hemodynamicznym. W echokardiografii wykazano stopniowe ustąpienie regionalnych zaburzeń kurczliwości i poprawę funkcji lewej komory. Przedstawiony przypadek wskazuje na możliwość wystąpienia mniej typowego powikłania zabiegu TAVI – zespołu tako-tsubo, który powinien być rozpatrywany w diagnostyce różnicowej bólów w klatce piersiowej u pacjentów poddanych tej procedurze.